Schilderdoek laten opspannen

I 132 CB49888ps by Benoît COLLETTE Photography

Hoe span je een schildersdoek op?

Een schildersdoek opspannen is een belangrijke stap in het proces van een schilderij maken. Een goed gespannen doek zal strak en egaal zijn, waardoor je schilderij er optimaal uit komt te zien.

In dit blogartikel leggen we je uit hoe je een schildersdoek kunt opspannen. We bespreken de verschillende materialen en gereedschappen die je nodig hebt, en we geven je een stap-voor-stap instructie.

Wil je het opspannen van je schildersdoek liever uitbesteden? Dan kan je dit bij Justframeit laten doen. Wij zijn een professionele inlijster met meer dan 30 jaar ervaring. We hebben een uitgebreide keuze aan spieramen, op maat gemaakt voor jouw schildersdoek.

Wat heb je nodig?

 • Een schildersdoek
 • Een spieraam (op maat verkrijgbaar bij Justframeit)
 • Een spantang
 • Een hamer
 • Een schroevendraaier
 • Een potlood
 • Een liniaal
 • Een scherp mes

Stap 1: Bereid het schildersdoek voor

Voordat je het schildersdoek opspant, moet je het eerst voorbereiden. Knip het doek op de juiste maat voor het spieraam. Zorg ervoor dat het doek ongeveer 5 cm groter is dan het spieraam aan elke kant.

Markeer vervolgens de vier hoeken van het doek met een potlood.

Stap 2: Bevestig het doek aan het spieraam

Leg het schildersdoek op het spieraam, met de achterkant naar boven. Plaats de spantang in de hoeken van het doek en draai de schroeven vast.

Zorg ervoor dat het doek strak gespannen is, maar niet te strak. Als het doek te strak gespannen is, kan het gaan scheuren.

Stap 3: Knip overtollig doek weg

Als het doek goed gespannen is, kun je het overtollige doek wegknippen. Gebruik een scherp mes om het doek zo dicht mogelijk bij het spieraam te knippen.

Stap 4: Bevestig de achterkant van het doek

Om het doek te beschermen, kun je de achterkant ervan bedekken met een kartonnen achterkant. Bevestig de achterkant aan het spieraam met schroeven of spijkers.

Stap 5: Klaar!

Je schildersdoek is nu klaar om opgehangen te worden.

Tips voor het opspannen van een schildersdoek

 • Gebruik een spieraam dat groot genoeg is voor het schildersdoek. Een te klein spieraam kan het doek beschadigen.
 • Gebruik een spantang die groot genoeg is voor het schildersdoek. Een te kleine spantang kan het doek niet goed straktrekken.
 • Span het doek niet te strak. Een te strak gespannen doek kan scheuren.
 • Bescherm het doek aan de achterkant met een kartonnen achterkant. Dit beschermt het doek tegen schade.

Laat het opspannen van een schildersdoek over aan een professional

Als je niet zeker weet hoe je een schildersdoek moet opspannen, kun je het altijd overlaten aan een professional. Een inlijster kan je helpen om het doek op de juiste manier te spannen, zodat je er jarenlang plezier van kunt hebben.

Bij Justframeit laten we je schildersdoek opspannen door onze ervaren inlijsters. We gebruiken de beste materialen en gereedschappen om ervoor te zorgen dat je schildersdoek er perfect uit komt te zien.

Neem contact met ons op voor meer informatie of om een afspraak te maken.

Wij helpen je graag om je schildersdoek op te spannen, zodat je er jarenlang plezier van kunt hebben.