Het juiste glas kiezen voor een inlijsting

Inlijsten is een manier om een kunstwerk of foto te beschermen en te accentueren. Het glas dat je gebruikt bij het inlijsten is een belangrijk onderdeel van het eindresultaat. Het glas bepaalt namelijk de kleurweergave, de scherpte en de reflectie van het werk.

Er zijn verschillende glassoorten beschikbaar voor inlijstingen. Elk glas heeft zijn eigen eigenschappen. De keuze van het juiste glas hangt af van het kunstwerk, de omgeving waarin het werk komt te hangen en de persoonlijke voorkeur van de klant.

Basis glas

Basis glas is de meest betaalbare glassoort. Het glas is 45% UV-werend en heeft een lichtdoorlaatbaarheid van 85 tot 99%. De dikte bedraagt 2 mm en de reflectie is 8%.

Basis glas is geschikt voor de meeste kunstwerken en foto's. Het is echter belangrijk om te weten dat basis glas de kleuren van het werk iets kan doen vervagen.

Ontspiegeld glas

Ontspiegeld glas geeft de kleur haarfijn weer en de scherpte is perfect waarheidsgetrouw. Bij lichtinval is de weerspiegeling minder dan 1%. Het glas is 2 tot 3 mm dik en 70% UV-werend.

Ontspiegeld glas is de beste keuze voor kunstwerken en foto's waarbij de kleurweergave en de scherpte belangrijk zijn.

Conserverend glas

Conserverend glas is speciaal ontwikkeld voor de bescherming van waardevolle kunstwerken. Het glas is 90 tot 92% UV-werend, erg belangrijk om alle kleuren langer te behouden. Daarnaast is het glas 2 tot 3 mm dik en heeft het een lichtdoorlaatbaarheid van 99%. De reflectie bedraagt amper 0,5%.

Conserverend glas is een goede keuze voor kunstwerken die je voor lange tijd wilt bewaren.

Museumglas

Museumglas is de meest UV-beschermende en ontspiegelde glassoort. Het glas is 99% UV-werend, ideaal om kleuren perfect te behouden. De reflectie bedraagt amper 0,5 tot 8% en de lichtdoorlaatbaarheid is 92 tot 99%, waardoor je vanuit elke hoek kunt genieten van het werk.

Museumglas is de beste keuze voor waardevolle, historische kunstwerken.

Acrylglas

Acrylglas is een alternatief voor glas. Het glas is sterk, licht en kleurecht. Bovendien is het glas volledig antistatisch en ontspiegeld. Acrylglas is tot 99% UV-werend, waardoor kleuren niet kunnen vervagen. De lichtdoorlaatbaarheid bedraagt 85 tot 99 % en de dikte 3 tot 4 mm.

Acrylglas is een goede keuze voor kunstwerken die je wilt beschermen tegen krassen en breuk.

Keuze van het juiste glas

De keuze van het juiste glas hangt af van verschillende factoren, zoals:

  • De soort kunstwerk of foto: Bij sommige kunstwerken, zoals aquarellen of pastels, is het belangrijk om de kleuren goed te laten weergeven. In dat geval is ontspiegeld glas of museumglas een goede keuze.
  • De omgeving waarin het werk komt te hangen: Als het werk in een omgeving komt te hangen met veel lichtinval, is het belangrijk om een glassoort te kiezen met een hoge UV-werende factor.
  • De persoonlijke voorkeur: Sommige mensen geven de voorkeur aan een glassoort met een hoge reflectie, terwijl anderen juist een glassoort met een lage reflectie prefereren.

Tips voor het kiezen van het juiste glas

  • Vraag advies aan een inlijster: Een inlijster kan je helpen bij het kiezen van het juiste glas voor jouw kunstwerk of foto.
  • Let op de UV-werende factor: UV-straling kan de kleuren van kunstwerken doen vervagen. Kies daarom een glassoort met een hoge UV-werende factor.
  • Overweeg acrylglas: Acrylglas is een alternatief voor glas dat sterk, licht en kleurecht is.

De juiste glassoort kan een groot verschil maken in de uitstraling van een inlijsting. Door de juiste keuze te maken, kun je ervoor zorgen dat jouw kunstwerk of foto optimaal wordt beschermd en geaccentueerd.

Blogbericht dosdonts