Passe-partout: wat is het en hoe werkt het?

Bij JustFrameIt zijn we gespecialiseerd in het inlijsten van kunstwerken. We gebruiken hiervoor de beste materialen en technieken, waaronder passe-partouts. Passe-partouts zijn een belangrijke onderdeel van het inlijstingsproces, omdat ze het kunstwerk beschermen en accentueren.

Wat is een passe-partout?

Een passe-partout is een rand van papier of karton die om een kunstwerk of foto wordt geplaatst. Het bestaat uit twee delen: een binnenste en een buitenste rand. De binnenste rand is de rand die direct om het kunstwerk zit. De buitenste rand is de rand die het kunstwerk omlijst.

Hoe werkt een passe-partout?

Een passe-partout werkt door het kunstwerk te isoleren van de lijst. Dit helpt om het kunstwerk te beschermen tegen stof, vuil en beschadigingen. Bovendien kan een passe-partout de aandacht op het kunstwerk vestigen door het te accentueren.

Passe-partouts van JustFrameIt

Bij JustFrameIt bieden we een breed scala aan passe-partouts aan, in verschillende kleuren, stijlen en formaten. We kunnen passe-partouts op maat maken voor elk kunstwerk of foto.

De voordelen van passe-partouts van JustFrameIt

Passe-partouts van JustFrameIt bieden de volgende voordelen:

 • Ze beschermen je kunstwerken tegen stof, vuil en beschadigingen.
 • Ze accentueren je kunstwerken en laten ze er mooier uitzien.
 • Ze zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren, stijlen en formaten.
 • We kunnen passe-partouts op maat maken voor elk kunstwerk of foto.

Tips voor het kiezen van een passe-partout

Bij het kiezen van een passe-partout zijn er een aantal factoren waarmee rekening moet worden gehouden. Deze factoren zijn:

 • De grootte van het kunstwerk: De passe-partout moet groot genoeg zijn om het kunstwerk te omsluiten, maar niet te groot.
 • De kleur van het kunstwerk: De passe-partout kan worden gekozen in een kleur die contrasteert met het kunstwerk, of in een kleur die er mooi bij past.
 • Het materiaal van het kunstwerk: Passe-partout kan worden gemaakt van papier, karton of kunststof. Het materiaal moet geschikt zijn voor het materiaal van het kunstwerk.

Passe-partout soorten

Een passe-partout is een kader van karton of kunststof dat tussen het kunstwerk of de foto en de lijst wordt geplaatst. Het heeft verschillende functies, zoals:

 • Bescherming: Een passe-partout beschermt het kunstwerk of de foto tegen schade, zoals krassen, vuil en UV-straling.
 • Accentuering: Een passe-partout kan de kleuren en details van het kunstwerk of de foto accentueren.
 • Opvulling: Een passe-partout kan een lege ruimte tussen het kunstwerk of de foto en de lijst opvullen.

Er zijn verschillende soorten passe-partout beschikbaar, elk met zijn eigen eigenschappen. De keuze van het juiste passe-partout hangt af van het kunstwerk of de foto, de omgeving waarin het werk komt te hangen en de persoonlijke voorkeur van de klant.

Zuurvrij passe-partout

Zuurvrij passe-partout is gemaakt van zuurvrij materiaal dat de kleur en kwaliteit van het kunstwerk of de foto beschermt tegen verzuring. Verzuring is een natuurlijk proces dat ervoor zorgt dat papier geel wordt en bros wordt. Zuurvrij passe-partout is gemaakt van houtvezels die zijn behandeld met een alkalische stof, die de verzuring tegengaat.

Conservatiekarton

Conservatiekarton is een type zuurvrij passe-partout dat is gemaakt van hoogwaardige materialen en aan strenge normen voldoet. Conservatiekarton is vaak gemaakt van 100% katoen of linnen, en bevat geen optische witmakers of chemicaliën die het kunstwerk of de foto kunnen beschadigen. Conservatiekarton is de beste keuze voor het inlijsten van waardevolle kunstwerken of foto's.

Museumpasse-partout

Museumpasse-partout is een type conserveerkarton dat is speciaal ontwikkeld voor het inlijsten van kunstwerken in musea. Museumpasse-partout is gemaakt van de hoogste kwaliteit materialen en voldoet aan de strengste normen. Museumpasse-partout is de beste keuze voor het inlijsten van zeer waardevolle kunstwerken of foto's die voor lange tijd moeten worden bewaard.

Keuze van het juiste passe-partout

De keuze van het juiste passe-partout hangt af van verschillende factoren, zoals:

 • De soort kunstwerk of foto: Bij sommige kunstwerken, zoals aquarellen of pastels, is het belangrijk om de kleuren goed te laten weergeven. In dat geval is een zuurvrij passe-partout of conserveerkarton een goede keuze.
 • De omgeving waarin het werk komt te hangen: Als het werk in een omgeving komt te hangen met veel lichtinval, is het belangrijk om een passe-partout te kiezen dat is gemaakt van zuurvrij materiaal.
 • De persoonlijke voorkeur: Sommige mensen geven de voorkeur aan een passe-partout met een bepaalde kleur of structuur.

Tips voor het kiezen van de juiste soor passe-partout

 • Vraag advies aan Justframeit: Justframeit kan je helpen bij het kiezen van het juiste passe-partout voor jouw kunstwerk of foto.
 • Let op de kleur: De kleur van het passe-partout kan de uitstraling van het kunstwerk of de foto beïnvloeden.
 • Let op de structuur: De structuur van het passe-partout kan de uitstraling van het kunstwerk of de foto beïnvloeden.
 • Let op de kwaliteit: Kies een passe-partout dat is gemaakt van hoogwaardig materiaal.

Contact

Wil je meer informatie over passe-partouts van JustFrameIt? Neem dan contact met ons op. We helpen je graag bij het kiezen van de juiste passe-partout voor jouw kunstwerken of foto's.

Kunstwerk op floating passe-partout klaar om in te kaderen