Tips portretfoto scherpte diepte 600x600

5 tips voor de ideale portretfoto (voor fotografen)

De influencer waar je naar opkijkt heeft weer een pareltje van zichzelf geplaatst. Hoe doen ze dat toch iedere keer? Met deze 5 tips kan je jouw portretfoto’s naar een hoger niveau tillen.

Heb je eenmaal de ideale portretfoto’s gemaakt? Bij justframeit.be kan je portretfoto’s online laten inkaderen. Je kan kiezen uit meer dan 25 soorten kaderstijlen.

Tip 1: Bereid jezelf en je model voor

Een portretfoto bestaat uit zoveel verschillende facetten. Denk maar aan een sprookjesachtige locatie, de perfecte outfit, de ideale attributen, … Het is belangrijk om deze fotoshoot goed voor te bereiden. Maak een moodboard met Pinterest of blader door een magazine om inspiratie op te doen. Een brainstorm met je model zorgt ervoor dat jullie samen op een lijn zitten om dat ene ideale beeld te maken.

Denk samen na over het perfecte shot.

Tip 2: Creëer spontaniteit

Het creëren van spontaniteit lijkt op het eerste zicht tegenstrijdig. Als je model zich comfortabel voelt voor de lens komt de spontaniteit echter vanzelf. Er zijn enkele factoren die je als fotograaf kan beïnvloeden om dit in de hand te werken. Zo kan je een locatie kiezen waar je model zich thuis voelt. Een gitaar in de hand of een voetbal aan de voet: leuk je foto op met attributen uit de leefwereld van je model. Dit zorgt meteen voor een persoonlijke touch en dat zal de foto ook uitstralen.

Het perfecte portret, daar spat de spontaniteit van af!

Tip 3: Prikkel met je compositie

Vroeger was de gulden snede de gouden regel. In de moderne kunst zien we echter een compositierevolutie. Door het spelen met de compositie breng je een welgekomen spanning in je beeld. Eén van de belangrijkste tips is om je model niet centraal te positioneren. Je kan ook spelen met de afsnijding, wees niet bang om te experimenteren. Op deze manier prikkel je de imagination van de kijker en blijft het beeld interessanter om naar te kijken.

Speel met de compositie, durf experimenteren voor dat ideale portret.

Tip 4: Denk aan de scherpte

De scherpte van je beeld is van uiterst belang voor een professionele portretfoto. De focus hoort op de ogen te liggen. Als je model niet frontaal in de lens kijkt stel je scherp op het oog dat het dichtst bij de lens staat. Als je voorwerpen voor het model zet creëer je een spanning die het beeld naar een hoger niveau tillen. Stel je lens in op het breedste diafragma en focus op het model om zo de scherptediepte extra te benadrukken.

Gebruik je een compacte camera? Zet je camera dan zeker op ‘portretmodus’ om hetzelfde resultaat te verkrijgen.

Focus op de ogen en speel met scherptediepte.

Tip 5: Belichting is cruciaal

De juiste belichting is voor iedere foto belangrijk. Technisch gezien zorgt voldoende licht ervoor dat je een lagere ISO-waarde kan gebruiken en dus minder ruis op je beeld hebt. Op artistiek vlak speelt de belichting ook een hoofdrol. Daglicht zorgt voor een natuurlijke en spontane feeling. Als de zon te hoog staat krijg je lange schaduwen in het gezicht die niet altijd even mooi ogen. Ga dan op zoek naar een natuurlijke lichtfilter zoals een boomschaduw. Als je erin slaagt om de achtergrond mooi te belichting krijgt je beeld een professionele look.

Een goede belichting als sleutel tot portretsucces.


Heb je eindelijk de ideale portretfoto kunnen maken? Zoek je nog een manier om hem stijlvol tentoon te stellen? Look no further, justframeit.be heeft de oplossing. Met onze handige online service krijg je een ingelijste portfretfoto binnen 5 werkdagen thuis geleverd. Kies een kaderstijl, upload je perfecte foto en beslis over de passe-partout. Wij doen met onze expertise en vakmanschap al het harde werk voor jou.

Terug naar overzicht