Schermafbeelding 2023 12 06 123725

Fouten vermijden? De do's en dont’s bij het kiezen van de juiste lijst.

Do's

1. Houd rekening met de stijl van je kunstwerk - De lijst die je kiest moet de stijl van je kunstwerk aanvullen, niet afleiden. Heeft het kunstwerk een traditionele stijl, dan is een klassieke houten lijst een goede keuze. Heeft het kunstwerk een moderne uitstraling, dan past een strakke metalen of acryl lijst beter.

2. Houd rekening met het kleurenschema - De lijst die je kiest moet de kleuren in je kunstwerk aanvullen. Heeft het kunstwerk warme tinten, dan is een lijst met een warme tint een goede keuze. Heeft je kunstwerk koele tinten, dan is een lijst met een koele toon meer geschikt.

3. Houd rekening met de grootte van je kunstwerk - De lijst die je kiest moet in verhouding staan tot de grootte van je kunstwerk. Een klein kunstwerk zou overweldigd worden door een grote lijst en een groot kunstwerk zou verloren gaan in een kleine lijst.

4. Denk aan de passe-partout - Een passe-partout is een belangrijk onderdeel van een lijst, en het kan het uiterlijk van je kunstwerk verbeteren. Een passe-partout creëert een rand tussen het kunstwerk en de lijst, waardoor het kunstwerk beter tot zijn recht komt.

Dont's

1. Kies geen lijst die het kunstwerk overweldigt - De lijst moet het kunstwerk versterken, niet overweldigen. Een te drukke of te grote lijst kan afbreuk doen aan de schoonheid van het kunstwerk.

2. Kies geen lijst die botst met het kunstwerk - De lijst moet de kleuren in het kunstwerk aanvullen, niet ermee botsen. Als de lijst te veel afwijkt van de kleuren in het kunstwerk, kan dat een onevenwichtige uitstraling geven.

3. Kies geen lijst die te trendy is - Hoewel het verleidelijk kan zijn om een trendy lijst te kiezen, is het belangrijk om een lijst te kiezen die de tand des tijds zal doorstaan. Een trendy montuur kan er over een paar jaar verouderd uitzien, terwijl een klassiek montuur altijd in stijl zal blijven.

4. Vergeet de locatie niet - De locatie waar het kunstwerk zal worden tentoongesteld moet ook worden overwogen bij het kiezen van een lijst. Als het kunstwerk in een formele omgeving komt te hangen, is een formelere lijst geschikt. Wordt het kunstwerk in een meer informele omgeving opgehangen, dan is een minder formele lijst geschikter.

De lijst die je kiest moet in overweging zijn met de stijl, kleurstelling, grootte, passe-partout en locatie ervan. Door deze do’s en dont’s te volgen, kan je de perfecte lijst vinden die de schoonheid van het kunstwerk versterkt en de tand des tijds doorstaat.

Nog wat inspiratie nodig? Bekijk al onze lijsten hier.

Terug naar overzicht