Het 4-luik door Luc Tuymans

Op het eerste gezicht geeft de titel van het kunstwerk weinig indicatie van de inhoud. Bij nadere beschouwing kan de kijker echter de onderliggende dreiging en horror van de vier panelen voelen. De lampenkap in het kunstwerk is gemaakt van menselijke huid in het concentratiekamp Buchenwald bij Weimar. Dit onderwerp is kenmerkend voor Tuymans' verkenning van de donkere kant van de menselijke geschiedenis en zijn verlangen om moeilijke en ongemakkelijke waarheden onder ogen te zien.

Tuymans' werkwijze is ook duidelijk in dit kunstwerk. Hij verwerkt beelden en motieven uit zijn eerdere werk, drukker en schilder Vandaele en Tuymans werkten samen om de aquarellen uit 1989 zo getrouw mogelijk te reproduceren. Het resultaat is een serie prenten met sobere kleuren, semitransparante inkten en gevlekt en gekreukt ruitjespapier geplakt op karton.

Door de keuze van het onderwerp, het kleine formaat en de presentatie van de prenten op grote vellen bruin karton speelt Tuymans een subtiel spel met begrippen als groot en klein, ernst en lichtheid, afstoting en aantrekking. De beelden zijn zo klein dat de kijker heel dicht bij moet komen om ze goed te kunnen zien, op zoek naar details die al dan niet zijn afgebeeld. De presentatie van de prenten op grote vellen karton voegt ook een extra laag van kadrering en positionering toe die Tuymans' aandacht voor de relatie tussen beeld en medium onderstreept.


Tuymans' vermogen om met zijn werk complexe emoties en ideeën op te roepen is duidelijk in "Recherches - 1990 [Cat. 3]". Het onderwerp is moeilijk en verontrustend, maar de prenten worden gepresenteerd op een manier die de kijker uitnodigt om er op meerdere niveaus mee om te gaan. Het resultaat is een krachtig en tot nadenken stemmend kunstwerk dat aantoont dat Tuymans zijn vak beheerst en bereid is moeilijke en ongemakkelijke onderwerpen te onderzoeken.

Samen met Just frame it werd er gezocht naar de perfecte lijst om het kunstwerk in te lijsten. De lijst complementeert het werk zonder het te overheersen. Dit vier-luik werd aangevuld met een eiken lijst en werd met een spacer ingelijst. Dit zorgt ervoor dat er tussen het glas en het kunstwerk genoeg ruimte zit. In dit bijzondere geval werd er gekozen voor een kartonnen achterkant. Op de foto’s kan je zien hoe de neutrale achterkant het 4 luik complimenteert.

Terug naar overzicht