Het juiste glas kiezen voor een inlijsting

Inlijsten is een manier om een kunstwerk of foto te beschermen en te accentueren. Het glas dat je gebruikt bij het inlijsten is een belangrijk onderdeel van het eindresultaat. Het glas bepaalt namelijk de kleurweergave, de scherpte en de reflectie van het werk.

Blogbericht dosdonts

Er zijn verschillende glassoorten beschikbaar voor inlijstingen. Elk glas heeft zijn eigen eigenschappen. De keuze van het juiste glas hangt af van het kunstwerk, de omgeving waarin het werk komt te hangen en de persoonlijke voorkeur van de klant. Ontdek hier ons aanbod aan glas voor kaders.

Basis glas

Basis glas is de meest betaalbare glassoort. Het glas is 45% UV-werend en heeft een lichtdoorlaatbaarheid van 85 tot 99%. De dikte bedraagt 2 mm en de reflectie is 8%. Basis glas is geschikt voor de meeste kunstwerken en foto's. Het is echter belangrijk om te weten dat basis glas de kleuren van het werk iets kan doen vervagen.

Ontspiegeld glas

Ontspiegeld glas geeft de kleur haarfijn weer en de scherpte is perfect waarheidsgetrouw. Bij lichtinval is de weerspiegeling minder dan 1%. Het glas is 2 tot 3 mm dik en 70% UV-werend. Ontspiegeld glas is de beste keuze voor kunstwerken en foto's waarbij de kleurweergave en de scherpte belangrijk zijn. Qua prijs/kwaliteit is ontspiegeld glas de beste keuze. Je krijgt een goede ontspiegeling (geen reflectie) die voor normale kunstwerken ruim voldoende is. Justframeit werkt voor haar ontspiegeld glas met het product Artglass 70.

Conserverend glas

Conserverend glas is speciaal ontwikkeld voor de bescherming van waardevolle kunstwerken. Het glas is 90 tot 92% UV-werend, erg belangrijk om alle kleuren langer te behouden. Daarnaast is het glas 2 tot 3 mm dik en heeft het een lichtdoorlaatbaarheid van 99%. De reflectie bedraagt amper 0,5%.

Conserverend glas is een goede keuze voor kunstwerken die je voor lange tijd wilt bewaren. Just Frameit voor haar conserverend glas met het product Artglass 92

Museumglas

Museumglas is de meest UV-beschermende en ontspiegelde glassoort. Het glas is 99% UV-werend, ideaal om kleuren perfect te behouden. De reflectie bedraagt amper 0,5 tot 8% en de lichtdoorlaatbaarheid is 92 tot 99%, waardoor je vanuit elke hoek kunt genieten van het werk. Het is een hoogwaardige glassoort die speciaal ontworpen is om kunstwerken en waardevolle documenten te beschermen.

Museumglas is de beste keuze voor waardevolle, historische kunstwerken.

Museumglas is een algemene term die gebruikt wordt voor glas met hoge prestaties in UV-bescherming en anti-reflectie-eigenschappen. Just Frame It biedt museumglas aan van het merk Artglass 99.

Acrylglas (plexi glas)

Acrylglas is een alternatief voor glas. Het glas is sterk, licht en kleurecht. Bovendien is het glas volledig antistatisch en ontspiegeld. Acrylglas is tot 99% UV-werend, waardoor kleuren niet kunnen vervagen. De lichtdoorlaatbaarheid bedraagt 85 tot 99 % en de dikte 3 tot 4 mm. Acrylglas is een goede keuze voor kunstwerken die je wilt beschermen tegen krassen en breuk.

Acrylglas en Plexiglas zijn vaak verwarrende termen omdat ze in veel contexten door elkaar worden gebruikt, maar in essentie verwijzen ze naar hetzelfde materiaal. Hier zijn enkele belangrijke punten om te overwegen:

 1. Materiaal: Zowel Acrylglas als Plexiglas zijn gemaakt van een kunststof polymeer genaamd polymethylmethacrylaat (PMMA). Dit materiaal staat bekend om zijn helderheid, lichtheid en weerstand tegen breuk.
 2. Merknaam vs. Algemene Naam: De verwarring ontstaat vaak uit de benaming. "Plexiglas" is eigenlijk een geregistreerde merknaam van Evonik Industries (voorheen Röhm and Haas), terwijl "acrylglas" een algemene term is die wordt gebruikt voor dit type materiaal. Andere merknamen voor PMMA zijn bijvoorbeeld Lucite en Perspex.
 3. Eigenschappen en Gebruik: Ongeacht de benaming, zowel acrylglas als Plexiglas bieden uitstekende helderheid en zijn veelzijdig in gebruik. Ze worden vaak gebruikt voor inlijstingen, als veiliger en lichter alternatief voor traditioneel glas.

"Acrylglas" en "Plexiglas" verwijzen dus naar hetzelfde soort materiaal, met "Plexiglas" als een specifieke merknaam. Je kan binnen ons plexi glas assortiment kezen uit blinkend plexi glas of mat plexi glas.

Keuze van het juiste glas

De keuze van het juiste glas hangt af van verschillende factoren, zoals:

 • De soort kunstwerk of foto: Bij sommige kunstwerken, zoals aquarellen of pastels, is het belangrijk om de kleuren goed te laten weergeven. In dat geval is ontspiegeld glas of museumglas een goede keuze.
 • De omgeving waarin het werk komt te hangen: Als het werk in een omgeving komt te hangen met veel lichtinval, is het belangrijk om een glassoort te kiezen met een hoge UV-werende factor.
 • De persoonlijke voorkeur: Sommige mensen geven de voorkeur aan een glassoort met een hoge reflectie, terwijl anderen juist een glassoort met een lage reflectie prefereren.

Tips voor het kiezen van het juiste glas

 • Vraag advies aan een inlijster: Een inlijster kan je helpen bij het kiezen van het juiste glas voor jouw kunstwerk of foto.
 • Let op de UV-werende factor: UV-straling kan de kleuren van kunstwerken doen vervagen. Kies daarom een glassoort met een hoge UV-werende factor.
 • Overweeg acrylglas: Acrylglas is een alternatief voor glas dat sterk, licht en kleurecht is.

De juiste glassoort kan een groot verschil maken in de uitstraling van een inlijsting. Door de juiste keuze te maken, kun je ervoor zorgen dat jouw kunstwerk of foto optimaal wordt beschermd en geaccentueerd.

De 7 soorten glas die we bij Justframeit gebruiken

Bij JustFrameIt begrijpen we dat het juiste glas essentieel is voor zowel de bescherming als de presentatie van uw kunstwerken en foto's. Of u nu op zoek bent naar inlijstglas of een aparte aankoop overweegt, de keuze van het glastype speelt een cruciale rol. In dit artikel verkennen we de zeven soorten glas die wij aanbieden: blinkend glas, mat glas, blinkend plexiglas, mat plexiglas, ArtGlass 70, ArtGlass 92 en ArtGlass 99 (museumglas). Elke soort heeft unieke eigenschappen en voordelen die passen bij verschillende behoeften en voorkeuren.

1. Blinkend Glas

Kenmerken:

 • Hoge Helderheid: Biedt een kristalhelder zicht op de inhoud.
 • Traditionele Keuze: Populair voor zijn klassieke uitstraling en betaalbaarheid.

Toepassingen: Ideaal voor algemene inlijstprojecten waarbij de levendigheid van kleuren en details belangrijk is.

2. Mat Glas

Kenmerken:

 • Anti-Reflecterend: Vermindert schittering en reflecties, wat het zicht op het kunstwerk verbetert.
 • Zacht Effect: Biedt een subtiele, rustige uitstraling aan het ingelijste stuk.

Toepassingen: Perfect voor plaatsen met veel licht, zoals galerijen of kamers met veel ramen.

3. Blinkend Plexiglas

Kenmerken:

 • Lichtgewicht: Lichter dan traditioneel glas, makkelijker te hanteren en te vervoeren.
 • Duurzaam: Minder vatbaar voor breuk, ideaal voor grotere werken en openbare ruimtes.

Toepassingen: Een uitstekende keuze voor zowel transporteerbare kunstwerken als voor gebruik in drukbezochte omgevingen.

4. Mat Plexiglas

Kenmerken:

 • Subtiele Uitstraling: Biedt een rustige, reflectievrije weergave.
 • Robuust: Combineert de voordelen van plexiglas met een matte afwerking voor extra bescherming.

Toepassingen: Ideaal voor werken die een zachte presentatie vereisen zonder de zorgen van glasbreuk.

5. ArtGlass 70

Kenmerken:

 • 70% UV-Bescherming: Beschermt kunstwerken tegen schadelijke UV-stralen.
 • Helderheid: Behoudt de helderheid en zichtbaarheid van het ingelijste werk.

Toepassingen: Geschikt voor het inlijsten van waardevolle stukken die extra bescherming tegen verkleuring nodig hebben.

6. ArtGlass 92

Kenmerken:

 • 92% UV-Bescherming: Biedt nog hogere bescherming tegen UV-straling.
 • Nagenoeg Onzichtbaar: Minimale reflectie voor een bijna ongestoorde kijkervaring.

Toepassingen: Uitstekend voor het inlijsten van high-end kunstwerken en belangrijke documenten.

7. ArtGlass 99 (Museumglas)

Kenmerken:

 • Maximale Bescherming: Biedt tot 99% UV-bescherming, het hoogste niveau beschikbaar.
 • Optimale Heldering: Verzekert de beste zichtbaarheid en kleurbehoud.

Toepassingen: De ultieme keuze voor museumkwaliteit inlijstingen en het behoud van zeer waardevolle of historische stukken.


Wil je graag een kader op maat laten maken of jouw werk laten in lijsten? Via onze configurator kan je in een mum van tijd maatwerk bestellen aan de scherpste prijzen.